Zoznámte sa v krátkom dokumente s mladým Besheyom a so strážcami pralesa

Vydajte sa s Basheym na kakaovou farmu v blízkosti dažďového pralesa a zistite, ako sa jeho rodina živí pestovaním a zároveň chráni okolitú prírodu. Film ukazuje život pestovateľov kakaa, ktorí žijú na okraji dažďového pralesa Gola v západoafrickom štáte Sierra Leone.

Štrnásťročný Beshey opisuje, ako sa skupina pestovateľov kakaa spojila, aby pomocou zapojenie do systému Fairtrade chránila les a rozvíjala svoju komunitu. Hlavnou výzvou pre obyvateľov okraja pralesa je nájsť spôsob, ako zvýšiť svoj príjem bez poškodenia dažďového pralesa.

Film je slovenskou verziou Guardians of the Rainforest od Fairtrade Foundation. Dokument je dlhý 12 minút 50 sekúnd, je na zhliadnutie v slovenskej aj českej verzii. Na slovenskom znení spolupracovali herec divadla Astorka Pavol Šimun, Martin Simon z Nadácie Integra a Alexandra Lukáčová, na českej verzii Samuel a Michaela Budiman.

K filmu sme vytvorili vzdelávaciu lekciu pre pedagógov, ktorí by radi sprístupnili túto tému deťom. Počas nej sa účastníci zoznámia s podmienkami pestovania kakaa. Objasnia si základné pojmy týkajúce sa udržateľného poľnohospodárstva a systému Fairtrade. Lekciu odporúčame pre žiakov od 13 rokov. Bezplatne je spolu s ďalšími vzdelávacími materiálmi na www.fairtrade-slovensko.sk/zapojte-sa/globalne-vzdelavanie.

150 75 Zoznámte sa v krátkom dokumente s mladým Besheyom a so strážcami pralesa 2021-03-24