Zanechali sme československú stopu na čajovej farme v Keni

Počas júnového stretnutia fairtradových riaditeľov v Keni sme zanechali stopu pri návšteve tamojšieho čajového družstva Gatunguru Tea Factory. Manažérka továrne Nancy Githagia oslovila nášho riaditeľa Lubomíra Kadaně s prosbou o symbolické prestrihnutie pásky pri plakete na nádržiach s vodou, ktoré boli financované z fairtradového príplatku.

Bol to pre mňa intenzívny zážitok. Teší ma, že som mohol byť osobne pri takej udalosti a vidieť konkrétne dopady fairtradového príplatku v teréne, potvrdzuje Lubomír Kadaně, riaditeľ Fairtrade Česko a Slovensko, a dodáva: Zanechaná plaketa so svedectvom o udalosti je len čerešničkou na torte. Gatunguru Tea Factory ušetrí teraz až 16 990 $ ročne tým, že vodu distribuuje (továrni aj farmárom na zavlažovanie) samospádom, oproti skôr využívanej elektrine. Umožňuje to systém nádrží na vodu a využitie vody, ktorá steká z neďalekých hôr.

Družstvo Gatunguru Tea Factory je spoluvlastnené 8 433 pestovateľmi, leží 126 km od kenského hlavného mesta Nairobi v nadmorskej výške 2 131 m. Založené bolo v roku 1984, od roku 2016 má certifikáciu Fairtrade. V roku 2021 vyprodukovali 4,6  tony čierneho čaju, s certifikáciou Fairtrade predajú 0,003 % produkcie. Takmer polovicu z celého fairtradového príplatku investujú do zefektívnenia systému zavlažovania.

Fairtradový príplatok je v rámci certifikácie výnimočný. Pestovatelia kvartálne dostávajú peniaze navyše a demokraticky rozhodujú, na čo ich využijú. Musí to byť na komunitné projekty, takže stavajú studne, budujú zdravotné strediská, nakupujú vybavenie pre žiakov alebo v tomto prípade stavajú nádrže na vodu. Určité percento musia vždy investovať späť do zefektívnenia pestovania. Za fairtradové produkty, ktoré si vlani kúpili slovenskí zákazníci, získali družstvá farmárov v krajinách globálneho Juhu na tomto fairtradovom príplatku vyše 720 000 eur.

(V SR možno fairtradové čaje dostať napríklad cez e-shop spoločností Miko káva a v obchodoch čaj Teekanne – poznámka redakcie).

Členovia čajového družstva Gatunguru Tea Factory s predsedom predstavenstva Samsonom Kagumom (2. zľava) a zástupcami Fairtrade International a Fairtrade Africa spolu s riaditeľom Fairtrade Česko a Slovensko Lubomírom Kadaně (druhý sprava).

150 61 Zanechali sme československú stopu na čajovej farme v Keni 2022-07-12