Všetky kakaové výrobky privátneho radu reťazca Action ponesú do roku 2023 označenie FAIRTRADE

Spoločnosť Action, pôvodne holandská maloobchodná spoločnosť, ktorá dnes pôsobí v 11 krajinách vrátane SR a CR, nadväzuje partnerstvo s Fairtrade, aby bola jej privátna značka kakaových výrobkov udržateľnejšia. 

„Ako rýchlo rastúci európsky obchodník máme zodpovednosť zaistiť, aby kakao používané v našich čokoládových výrobkoch pochádzalo zo zodpovedných zdrojov,“ hovorí Sander van der Laan, generálny riaditeľ reťazca Action. Preto sme sa zaviazali našim zákazníkom a Fairtrade, že všetky čokoládové výrobky našich privátnych značiek budú v krátkodobom horizonte certifikované Fairtrade. Týmto spôsobom robíme udržateľnú čokoládu dostupnú pre každého.“

„Záväzok spoločnosti Action spolupracovať s Fairtrade na zlepšení príjmov pestovateľov kakaa je pozitívnym a nevyhnutným krokom. Cena kakaa v západnej Afrike je už roky pod tlakom a obeťou tohto tlaku sa stávajú milióny pestovateľov kakaa. Vidíme, že sa stále viac maloobchodníkov a značiek rozhoduje pre fairtradové kakao a ich počet každým rokom rastie dvojciferne. Krok reťazca Action so zameraním na všetky kakaové výrobky privátnej značky je znamením pre obchodný priemysel, že túto hranicu je možné zvýšiť,“ vyzdvihuje Peter d’Angremond, generálny riaditeľ Fairtrade Holandsko. 

Väčší príjem pre pestovateľov kakaa

Fairtrade je jediná certifikačná schéma, ktorá pracuje s minimálnou výkupnou cenou pre pestovateľov a s príplatkom slúžiacim na rozvoj komunít, ktoré umožňujú pestovateľom kakaa zlepšiť svoje pracovné a životné podmienky. Nedávny výskum ukázal, že fairtradovým pestovateľom kakaa vyššie výnosy umožňujú venovať napríklad viac peňazí na vzdelávanie a zdravotnú starostlivosť. Táto štúdia tiež poukazuje na to, že pestovatelia kakaa a ich rodiny tak zažívajú vďaka certifikácii Fairtrade kvalitnejší život. Pestovatelia kakaa majú vyššie hektárové výnosy a vďaka lepšiemu prístupu k technológiám a poľnohospodárskemu vzdelávaniu majú silnejšiu vyjednávaciu pozíciu.

Rozsiahly sortiment kakaových výrobkov privátnej značky

Čokoládové produkty privátnej značky Action sa skladajú z asi 50 rôznych položiek vrátane sezónnych produktov, ktoré sa predávajú počas Veľkej noci a Vianoc.

150 84 Všetky kakaové výrobky privátneho radu reťazca Action ponesú do roku 2023 označenie FAIRTRADE 2023-03-20