Vedeli ste, že na 13. september pripadá Medzinárodný deň čokolády?

Ak ste teda potrebovali zámienku, aby ste si mohli v týchto dňoch dopriať špeciálnu čokoládovú pochúťku, a to ideálne fairtradovú, už ju nehľadajte! A dôvodov, prečo podporiť udržateľnú a etickú spotrebu, je celý rad:

Pestovatelia kakaa v Pobreží Slonoviny, teda v krajine, ktorá je najväčším producentom kakaových bôbov, zarábajú menej než 1,86 USD za deň. Pritom práve na nich ťažko dopadlo v uplynulých 20 mesiacoch narušenie globálneho obchodu kvôli pandémii, ale aj ďalší ničivý pokles cien, ktoré za svoje kakao dostávajú. Akýkoľvek pokles príjmov pritom ohrozuje celé komunity. 

Rozhodnutie, akú čokoládu si kúpiť, má obrovský dopad, ako zistíte z tohto krátkeho videa:

https://www.youtube-nocookie.com/watch?v=dzqHTImk1cM

Napokon, pestovatelia kakaa z Pobrežia Slonoviny vám to vysvetlia sami: „Spravodlivá cena pre pestovateľov kakaa nám pomôže dosiahnuť dôstojný príjem. Fairtrade pre nás znamená svet, v ktorom sa staráme o životné prostredie, vzdelávame svoje deti a presadzujeme práva žien, detí a zdravotne postihnutých ľudí v našich komunitách,“ potvrdzujú pestovatelia kakaa zo Siete spravodlivého obchodu v Pobreží Slonoviny RICE.

„Kakao je hlavným zdrojom mojich príjmov. Jeho pestovanie mi umožňuje postarať sa o moje deti. Môžem ich posielať do školy alebo vziať k doktorovi, keď sú choré. Fairtrade pre mňa predstavuje poctivý obchod s kakaom. Vďaka Fairtrade máme vodárenskú vežu a nechýba nám tak pitná voda,“ potvrdzuje Dah Oho, pestovateľka z družstva ECAKOG v Pobreží Slonoviny.

Kvôli poslednému poklesu svetových cien kakaa sú spravodlivejšie príjmy, ktoré pestovatelia získavajú vďaka fairtradovej minimálnej cene a fairtradovému príplatku, ešte dôležitejšie. Pripomíname, že aj my v SR sme za rok 2020 prispeli na rozvoj komunít a zlepšenie efektivity pestovania: fairtradový príplatok z predajov fairtradového tovaru u nás predstavoval 492 900 eur. Fairtradového kakaa sa za rok 2020 predalo celkovo 1 413  ton, prevažne vo forme čokolády, cukroviniek, zmrzlín a raňajkových cereálií. A podľa poslednej štúdie sa aj vďaka tomu príjem domácnosti fairtradového kakaového pestovateľa za posledné 4 roky zvýšil až o 85 %.

150 75 Vedeli ste, že na 13. september pripadá Medzinárodný deň čokolády? 2021-09-09