Povedz to kvetinou – ale nie hocijakou!

Kvietky fungujú, čo si budeme nahovárať: či už ide o rande, výročie, Valentína, narodeniny alebo „uzmierovačku“. Kvetina je darček, ktorý spravidla nesklame. Aj keď… mohlo by to mať drobný háčik. Čo keď tú vašu starostlivo vybranú ružu vypestovala v biednych podmienkach kenskej kvetinovej farmy žena, alebo aj neplnoleté dievča, ktoré za svoju prácu nedostalo ani poriadne zaplatené? To by mohlo radosť z darčeka trochu strpčiť.

Veľká časť ruží, ktoré sa u nás predávajú, skutočne pochádza z východnej Afriky. Hlavne Keňa a Etiópia patria medzi „kvetinové veľmoci“. Ich pestovanie je tu pomerne veľký biznis, ktorý so sebou nesie veľa problémov: od pracovných podmienok škodiacich zdraviu cez nedostatočnú odmenu za prácu až po plytvanie pitnou vodou a poškodzovanie životného prostredia. A napriek tomu, že kvetiny sú u nás tradičným darčekom najmä pre ženy a dievčatá, sú to práve ony, kto pri ich pestovaní na kvetinových farmách čelí najväčším ťažkostiam: majú spravidla nízke vzdelanie, často nepoznajú svoje zamestnanecké práva, mnohé z nich sú samoživiteľky a ich situáciu zhoršujú nízke mzdy a nedostatočná bezpečnosť práce, napríklad s chemikáliami v podobe hnojív a pesticídov. Čo s tým, ak nechcete čakať, kým u nás začnú kvitnúť prvé jarné kvety?

Príležitosť pre férový obchod 

Môžete sa poobzerať po kytici s certifikáciou Fairtrade. „Fairtrade vyžaduje, aby zamestnanci mali aspoň zákonnú minimálnu mzdu, riadne pracovné zmluvy vrátane nároku na dovolenku a na materskú, slobodu zhromažďovania, jasne stanovený pracovný čas, ochranné odevy a školenia o bezpečnom zaobchádzaní s chemikáliami. Absolútne zakázaná je detská práca,“ vysvetľuje Lubomír Kadane, riaditeľ Fairtrade Česko a Slovensko. „Fairtradové plantáže musia tiež spĺňať prísne kritériá ochrany životného prostredia, ako je úsporné zavlažovanie, čistenie odpadových vôd a nakladanie s kompostom a odpadmi.“ 

Fairtradové kvetiny sa dajú dnes kúpiť aj u nás. Prvýkrát sa objavili v predajniach Kaufland, a to v lete 2020, teda práve v čase, keď pestovatelia kvetín významne pocítili dopady pandémie covid-19. Africké ruže pritom obstoja, aj pokiaľ ide o ekologické aspekty: fairtradové kvetiny majú až sedemkrát nižšiu uhlíkovú stopu než výpestky z európskych skleníkov, a to vrátane leteckej dopravy. Dôvodom je veľmi priaznivé podnebie vo východnej Afrike, ktoré umožňuje pestovanie počas celého roka bez nutnosti vyhrievaných skleníkov, ktoré sú využívané napríklad v Holandsku.

„Pandémia nás veľmi zasiahla,“ hovorí Dorcas Naboke z kvetinovej farmy v Keni. Pomohli jej aspoň kupóny na nákup múky, kuchynského oleja, cukru, ryže a ďalšieho základného tovaru, ktoré dostali zamestnanci z fairtradového príplatku.

Reč kvetín trochu inak

Naše babičky študovali rôzne „reči kvetín“, aby zistili, čo ktorá kvetina symbolizuje. Gerbera vraj značila veľkú úprimnosť, narcis sebalásku, žltá ruža žiarlivosť a tak ďalej. Kvetiny sa k nám však svojím spôsobom prihovárajú aj dnes. Tie s logom FAIRTRADE hovoria, že boli vypestované v dôstojných podmienkach, bez využitia detskej práce a s ohľadom na životné prostredie. A to pre ktorúkoľvek obdarovanú môže byť rovnako príjemná správa, akú predtým symbolizovala biela ruža (čisté svedomie) alebo kytica červených ruží (vyjadrenie vďaky).

Myšlienku Fairtrade podporila v minuloročnej kampani aj moderátorka Adela Vinczeová.

150 104 Povedz to kvetinou – ale nie hocijakou! 2022-02-15