Päť argumentov, prečo je Fairtrade globálnym hnutím za spravodlivé obchodovanie

So začiatkom nového desaťročia a súvisiacim obzretím sa za nedávnymi míľnikmi je nám jasné, že globálne hnutia, ako sú napríklad #BlackLivesMatter a #MeToo, sa nezmazateľne zapísali do dejín. A takisto sa zapíše aj pandémia ochorenia COVID-19. Navzdory bezprecedentným zmenám, ktorými sme všetci v roku 2020 museli prejsť, aj naďalej vo Fairtrade veríme v možnú zmenu obchodovania a s ním súvisiacu zmenu v životoch ľudí. Veríme, že spravodlivé obchodovanie je celkom zásadné, a preto sa s partnermi po celom svete usilujeme o jeho dosiahnutie. Tu je päť argumentov, prečo je Fairtrade globálnym hnutím usilujúcim sa o zmenu.

1. Posilňujeme odolnosť pestovateľov voči globálnym zmenám

V systéme Fairtrade je teraz 1 800 pestovateľských organizácií, ktoré využívajú prínosy podpory a predaja za fairtradových podmienok. Zároveň pôsobia ako nositelia zmien vo svojich komunitách. S príchodom pandémie COVIDU-19 na začiatku roku 2020 museli mnohé fairtradové pestovateľské organizácie urýchlene konať na lokálnej úrovni tak, aby zabránili šíreniu vírusu. Napríklad pestovatelia kvetín v Keni využili fairtradový príplatok okrem iného na nákup šijacích strojov na výrobu rúšok pre členov komunity. 

V rámci ďalšej podpory zaistila organizácia Fairtrade prostredníctvom svojich členských organizácií a partnerov viac než 400 miliónov korún na bezprostrednú pomoc v boji s pandémiou a na zotavenie ekonomiky z dlhodobého hľadiska, aby boli pestovatelia odolnejší proti budúcim otrasom a záťažovým situáciám.

2. Podporujeme systémovú zmenu

Za posledné tri roky podpísali 1,2 milióna podporovateľov fairtradového systému v 20 krajinách EÚ záväzok vyzývajúci k férovejším obchodným dohodám pre pestovateľov na globálnom Juhu. Išlo napríklad o záväzok súvisiaci s post-brexitovou zmenou politiky Spojeného kráľovstva alebo o záväzky na úrovni Európskeho parlamentu a členských štátov. 

V Európskej únii, Spojenom kráľovstve aj v iných krajinách existujú parlamentné fairtradové skupiny, v ktorých zákonodarcovia usilujú o to, aby nová legislatíva a politika považovala férové obchodovanie za prioritu. Europoslanci nedávno odhlasovali novú smernicu EÚ o nekalých obchodných praktikách medzi podnikmi v poľnohospodárskom a potravinovom reťazci, ktorá berie do úvahy potreby pestovateľov na globálnom Juhu.

3. Umožňujeme zapájanie pestovateľov do rozhodovania

Naša ojedinelá štruktúra vedenia umožňuje zapojenie drobných pestovateľov na všetkých úrovniach. Zástupcovia pestovateľských organizácií majú na výročných valných zhromaždeniach organizácie 50 % volebných hlasov. Družstvá z Latinskej Ameriky, Afriky a Ázie majú zastúpenie v orgáne pre stanovovanie a revíziu štandardov a súčasťou Poradného výboru pre práva zamestnancov sú zástupcovia odborových organizácií, ktorí spolurozhodujú o tom, akým spôsobom bude fairtradová organizácia pracovať na 8. cieli udržateľného rozvoja (Dôstojná práca a ekonomický rast). 

Okrem toho Fairtrade napríklad podporuje posilnenie postavenia žien prostredníctvom svojho programu Ženská škola manažérskych zručností a pomáha chrániť deti pred najhoršími formami detskej práce.

V minulom roku Fairtrade vyzdvihol svoju prioritu dodržiavania ľudských práv a spísal záväzok v oblasti ľudských práv, ktorý objasňuje vlastné povinnosti organizácie pri preverovaní dodržiavania ľudských práv u pestovateľov (HRDD).

4. Vieme, že každý má svoju rolu

Vo Fairtrade podporujeme spoluprácu. Vedeli ste, že po celom svete existuje viac než 2 000 fairtradových miest, univerzít, škôl a náboženských organizácií? V nich pôsobia milióny aktívnych študentov, spotrebiteľov, podporovateľov, miestnych úradníkov, firiem a pestovateľov odhodlaných presadzovať spravodlivé obchodovanie. Sú presvedčení, že je možné vytvoriť svet, v ktorom môžu mať všetci pestovatelia bezpečné a udržateľné živobytie, naplňovať svoj potenciál a rozhodovať o svojej budúcnosti.

Viac k fairtradovým mestám a školám v ČR nájdete tu.

5. Veríme v silu spoločnej akcie

V globálnom svete obchodovania, ktorý je nevyvážený a pôsobí v neprospech komunít drobných pestovateľov, im Fairtrade poskytuje silný spoločný hlas. Podstatou našej činnosti sú štandardy Fairtrade, ktoré presadzujú spoločné vedenie a rozhodovanie pestovateľských družstiev. V praxi to napríklad znamená, že sa družstevníci spoločne rozhodnú, ako využijú peniaze navyše z fairtradového príplatku. V roku 2019 získali pestovatelia na fairtradovom príplatku 190,6 milióna eur, ktoré využili na zlepšenie zdravotnej starostlivosti, vzdelávanie, zásobovanie pitnou vodou a sanitárne služby a tiež na investície do lepšej produktivity a udržateľného poľnohospodárstva. 

Okrem vlastných družstiev pomáhajú fairtradové pestovateľské organizácie miestnym komunitám, občianskej spoločnosti a odborovým zväzom v spoločnom úsilí o dosiahnutie spravodlivého obchodovania – či už prostredníctvom Fairtradovej siete pestovateľov v Latinskej Amerikesiete kávových družstiev v Ázii alebo siete mladých Fairtrade producentov v Afrike a ďalších združení.

Fairtrade je hnutím za ľudské práva. Pripojte sa k dosiahnutiu spravodlivého obchodovania aj vy.

(zdroj)

150 47 Päť argumentov, prečo je Fairtrade globálnym hnutím za spravodlivé obchodovanie 2021-03-08