O tovar s certifikáciou Fairtrade je medzi slovenským zákazníkmi rastúci záujem, najviac sa predáva kakao a káva, skokanmi roka sú bavlna a cukor.

Bratislava, 28. 7. 2020 – V roku 2019 ďalej pokračoval nárast predaja tovaru s certifikáciou Fairtrade. Pokiaľ ide o objem, najviac sa na Slovensku predalo fairtradového kakaa. Takmer o polovicu vzrástol aj objem predanej fairtradovej kávy: každý obyvateľ SR v minulom roku vypil v priemere päť a pol šálky fairtradového espressa. Na porovnanie: rok predtým to bolo štyri a pol. Skokanom roka je bavlna s najvyšším percentuálnym medziročným nárastom.

Rastúce predaje znamenajú väčšiu podporu pre pestovateľov týchto surovín v krajinách Afriky, Ázie a Latinskej Ameriky. Len za fairtradový tovar predaný v SR dostali vlani – okrem ceny, ktorá skutočne pokrýva náklady ich práce – tiež Fairtradový príplatok v objeme viac ako 320 tisíc eur. To sú peniaze, ktoré môžu použiť na projekty, ako sú budovanie studní, škôl a zdravotníckych zariadení, doprava, investície do efektívnejšieho pestovania a rad ďalších,” hovorí Hana Malíková, riaditeľka neziskovej organizácie Fairtrade Česko a Slovensko. Po vypuknutí pandémie covid-19 navyše Fairtrade International umožnila flexibilnejšie nakladanie s fairtradovým príplatkom. “Fairtrade si uvedomuje, že podpora drobných pestovateľov a zamestnancov plantáží je v tejto situácii dôležitejšia ako kedykoľvek pred tým. Na obyvateľa globálneho Juhu totiž útlm ekonomiky spojený s narušením medzinárodného obchodu dopadá ešte ťaživejšie ako na nás. Navyše majú neporovnateľne horšie možnosti, pokiaľ ide o ochranu zdravia a dostupnosť zdravotnej starostlivosti. Preto Fairtrade až do konca septembra 2020 dáva družstvám väčšiu voľnosť v rozhodovaní o tom, akým spôsobom Fairtradové príplatok využijú. Časť príplatku tak môžu vyplácať aj priamo pestovateľom ako podporu rodinných rozpočtov,” vysvetľuje H. Malíková.

Za fairtradové produkty, ktoré si vlani kúpili slovenskí zákazníci, získali družstvá farmárov v Afrike, Ázii a Latinskej Amerike na fairtradovom príplatku celkovo vyše 324.000 eur, teda o približně dve tretiny viac ako v roku 2018.

Podiel fairtradovej kávy na celkovej spotrebe stúpol na 1,5 percenta

Fairtradovej kávy, ktorá je zrejme najznámejšou fairtradovou surovinou, sa vlani na slovenskom trhu predalo 310 ton, teda o 43 % viac ako v roku 2018. Ide o hmotnosť nepražených zŕn, ktorá zodpovedá zhruba 249 tonám praženej zrnkovej kávy. Z tohto množstva fairtradovej kávy by sa dalo pripraviť vyše 29 miliónov šálok espressa. To pre lepšiu predstavu znamená, že každý obyvateľ SR vrátane batoliat vypil v roku 2019 päť a pol šálky fairtradovej kávy. Vo vzťahu k celkovej spotrebe kávy v SR, ktorú udáva Štatistický úrad Slovenskej republiky, je podiel fairtradovej kávy 1,48 % (v roku 2018 to bolo zhruba 1,17 %).

Medzi najväčších predajcov fairtradovej kávy v SR patrí Tchibo, OMV Slovenská republika v rámci konceptu Viva café na čerpacích staniciach a spoločnosť Miko káva. Významne rastú aj predaje fairtradové kávy obchodných reťazcov Lidl a Kaufland. Fairtradovú kávu však ponúka aj rad kaviarní a lokálnych pražiarní, napríklad pražiareň SAMAY alebo Roaster Brothers.

Najviac sa predalo fairtradového kakaa, skokanmi roka sú bavlna a cukor

O 58 % vzrástla v roku 2019 na slovenskom trhu spotreba fairtradového kakaa, predalo sa ho celkovo 1019 ton, prevažne vo forme čokolády a cukroviniek. Lídrom v oblasti fairtradového kakaa je spoločnosť Lidl, ktorá počas vlaňajška predala výrobky vyrobené z 623 ton fairtradových kakaových bôbov a predaje oproti roku 2018 tak zvýšila o viac ako 135 %. Nárast zaznamenala aj spoločnosť Kaufland (184 ton, nárast o 83 %), tretím najväčším predajcom fairtradového kakaa na slovenskom trhu bola spoločnosť Gunz (predala cukrovinky vyrobené z 108 ton kakaových bôbov). Medzi ďalších významných predajcov patria aj spoločnosti WAWI Schokolade a Hans Riegelein.

Skokový nárast o 264 percent zaznamenali predaje fairtradovej bavlny, predalo se jej 40 tun. Za minuloročným nárastom stál hlavne reťazec Lidl, ktorý začal predávať nové fairtradové bavlnené tašky. Obrovský nárast o 86 percent vidíme aj u predaja fairtradového čaju spoločnosti Teekanne. Z ďalších fairtradových surovín bolí na Slovenskom trhu významné predaje trstinového cukru (19 ton, čo je 210 % nárast oproti 2018).

Prieskum naznačil záujem Slovákov o certifikáciu Fairtrade a o známku FAIRTRADE

Nezisková organizácia Fairtrade Česko a Slovensko si v máji a júni tohto roka dala od spoločnosti Median opäť spracovať prieskum, v ktorom zisťovala nielen znalosť certifikácie Fairtrade a známky FAIRTRADE.Pokiaľ ide o povedomie o známke FAIRTRADE, podľa prieskumu ju pozná 44 % slovenských spotrebiteľov (19 % respondentov uviedlo, že presne vie, čo toto označenie znamená). Spontánnu znalosť tohto označenia v súvislosti s pracovnými podmienkami v krajinách globálneho Juhu prieskum zistil u 12 percent respondentov. 5 percent respondentov známku FAIRTRADE spontánne uviedlo ako všeobecné označenie informujúce o pôvode tovaru.

Infoleták 2019 SK

150 100 O tovar s certifikáciou Fairtrade je medzi slovenským zákazníkmi rastúci záujem, najviac sa predáva kakao a káva, skokanmi roka sú bavlna a cukor. 2021-05-04