Nová štúdia preukazuje vyššie príjmy pestovateľov fairtradového kakaa

Pestovateľom fairtradového kakaa v Pobreží Slonoviny sa za posledných niekoľko rokov zvýšili príjmy o 85 % a veľká časť z nich presiahla hranicu extrémnej chudoby, vyplýva z prieskumu v domácnostiach. Toto porovnávanie pestovateľov fairtradového kakaa v Pobreží Slonoviny počas posledných 4 rokov poukázalo na nárast príjmov a nižší výskyt extrémnej chudoby.

V prieskume bolo zistené, že priemerný ročný príjem domácností fairtradových pestovateľov kakaa z Pobrežia Slonoviny vzrástol z 2 670 amerických dolárov v rokoch 2016/17 na 4 937 amerických dolárov v rokoch 2020/21, čo predstavuje nárast o 85 %. Čiastočne k tomu prispeli výnosy z predaja kakaa a diverzifikácia príjmov z rôznych plodín a zdrojov aj mimo farmy. Vďaka tomu sa významný počet pestovateľov kakaa v Pobreží Slonoviny vymanil z extrémnej chudoby a v súčasnosti žije 61 % domácností zahrnutých do štúdie nad hranicou extrémnej chudoby. Pre porovnanie, pred štyrmi rokmi bolo iba 42 % (podľa dát z rokov 2016/2017 zverejnených v štúdii z roku 2018).  

„Nárast príjmov domácností je pre fairtradových pestovateľov v týchto náročných časoch dobrou správou. No až príliš mnoho domácností pestovateľov stále nedosiahne na dôstojný príjem,“ hovorí Jon Walker, poradca organizácie Fairtrade. 

Porovnávacia štúdia, ktorú zadávala Fairtrade International a realizoval Impact Institute, skúmala 384 pestovateľov zo 16 fairtradových družstiev pestujúcich kakao. Cieľom bolo zmerať zlepšenie a zmeny vrátane veľkosti domácnosti, výnosov z kakaa a diverzifikácie plodín, ku ktorým došlo od roku 2016/17. Jedným z dopadov predchádzajúcej štúdie zverejnenej v roku 2018 bolo napríklad, že od októbra 2019 došlo k zvýšeniu minimálnej fairtradovej ceny a príplatku o 20%.

Fairtrade je jedinou certifikačnou schémou, ktorá má stanovenú povinnú minimálnu výkupnú cenu. „Štúdie dokazujú, že minimálna fairtradová cena môže fungovať ako záchranná sieť v časoch nízkych cien a že príjmy fairtradových pestovateľov sa postupne zvyšujú,“ vysvetľuje Walker. 

Štúdia porovnávania príjmov

Zdroj skrátenej správy

150 90 Nová štúdia preukazuje vyššie príjmy pestovateľov fairtradového kakaa 2021-08-27