Nová obchodná politika EÚ – je dosť férová?

Valdis Dombrovskis, výkonný viceprezident Európskej komisie, predstavil 18. februára novú obchodnú politiku EÚ, ktorá oslavuje na troch hlavných pilieroch: otvorenosť, udržateľnosť a asertivita. Hnutie Fair Trade uvítalo záväzok „presadzovať hodnotové reťazce, ktoré sú obehové, zodpovedné a udržateľné“, ale ľutuje, že neexistuje konkrétny návrh na uskutočnenie tejto stratégie.

Valdis Dombrovskis prezentoval dokument Preskúmanie obchodnej politiky – otvorená, udržateľná a asertívna obchodná politika. Hnutie fair trade ľutuje, že sa stratégia zameriava na vytváranie „férovej konkurencie“ medzi spoločnosťami z Európskej únie a krajín mimo tohto spoločenstva, ignoruje však nutnosť byť „asertívni“ pri riešení potreby existencie férového podielu hodnôt v dodávateľských reťazcoch.

Sergi Corbalán, výkonný riaditeľ Fair Trade Advocacy Office (FTAO), uviedol svoje znepokojenie nad tým, že „stratégia neobsahuje ani jedno konkrétne opatrenie zaisťujúce, aby obchodovanie fungovalo pre drobných poľnohospodárov a obchodné modely, v ktorých majú ľudia a planéta vyššiu prioritu než krátkodobý zisk“.

Hnutie fair trade ľutuje, že Preskúmanie nevychádzalo z inovácií predstavených v stratégii „Obchod pre všetkých“ z roku 2015, medzi ktorých patrí napríklad ocenenie Mesto s férovým a etickým obchodovaním. 

Pokiaľ Európska únia myslí vážne dodržiavanie Zelenej dohody pre Európu a Parížskej dohody, je celkom zásadné odovzdávať krok za krokom spotrebiteľom, samosprávnym celkom, školám, univerzitám a občianskej spoločnosti právomoc podporovať udržateľnejšie hodnotové reťazce a férovejší obchod, obzvlášť v prípade tých najviac znevýhodnených,“ uviedol Sergi Corbalán.

Navzdory nedostatkom politiky víta hnutie fair trade skutočnosť, že rešpektovanie Parížskej dohody sa stalo základným prvkom všetkých budúcich obchodných dohôd. Nemenej dôležitý je aj odkaz na Iniciatívu udržateľného konania firiem. Nadchádzajúci legislatívny návrh Komisie by mal mať takú podobu, ktorá bude zaisťovať postupné zlepšovanie nákupných praktík a cien, ktoré drobným farmárom, remeselníkom a robotníkom v hodnotových reťazcoch zaručia dôstojný príjem.

Napriek tomu, že ambíciu vylúčiť z hodnotového reťazca európskych spoločností produkty vzniknuté s prispením nútených prác môžeme považovať za ušľachtilý cieľ, nerozpoznáva komisia skutočnosť, že kľúčovou príčinou nútenej a detskej práce je vo väčšine prípadov chudoba, ktorej príčinou sú často nízke príjmy a nízke ceny, ktoré európske spoločnosti platia svojim dodávateľom.

Hnutie fair trade sa teší, že bude môcť aktívne prispieť k revízii 15-bodového akčného plánu efektívnej implementácie a vymáhania kapitol obchodných dohôd týkajúcich sa obchodu a udržateľného rozvoja. 

Fair Trade Advocacy Office (FTAO) otvorene obhajuje férové obchodovanie a obchodnú spravodlivosť. Cieľom týchto aktivít je zlepšiť životnú úroveň okrajových producentov a pracovníkov južných štátov. FTAO je spoločnou iniciatívou hnutia Fairtrade International, Globálnej svetovej Fair Trade organizácie a Európskej svetovej Fair Trade organizácie.

150 47 Nová obchodná politika EÚ – je dosť férová? 2021-03-08