Na Slovensku sa rozširuje ponuka fairtradového ovocia: k banánom pribudla papája, physalis a dračie ovocie

Bratislava, 25. marca 2022 – Napriek tomu, že najrozšírenejšími fairtradovými výrobkami na slovenskom trhu sú dlhodobo kakao a káva, veľmi dynamicky sa vyvíja ponuka ďalšej fairtradovej komodity: exotického ovocia. Po banánoch, ktoré sú v stálom sortimente slovenských obchodov od roku 2020, môžu slovenskí zákazníci teraz kúpiť aj eticky pestovanú papáju, physalis a dračie ovocie (pitahayu).

Prvé dva druhy exotického ovocia ponúka od tohto roka obchodný reťazec Kaufland. Ten mal toto ovocie v sortimente aj predtým, no bez certifikácie Fairtrade. Dračie ovocie s certifikáciou Fairtrade zase zákazníci nájdu v sortimente obchodov Yeme.

Spoločnosti Kaufland záleží na spravodlivých pracovných a obchodných podmienkach v rozvojových a rozvíjajúcich sa krajinách a aj preto sa snažíme robiť všetko pre to, aby u nás mali produkty s označením Fairtrade stabilné miesto a aby sa ich počet neustále zväčšoval. Zaradenie takto certifikovanej papáje a physalis do našej ponuky je pre nás v tomto smere prirodzeným krokom,“ vysvetľuje Samuel Machajdík, hovorca spoločnosti Kaufland Slovensko. Fairtradová papája v ponuke Kauflandu pochádza z Brazílie, physalis z Kolumbie.

Rastlina papája pochádza pôvodne zo Strednej Ameriky, odkiaľ sa rozšírila do tropických krajín celého sveta. Má nielen lahodnú chuť, ale je tiež bohatým zdrojom antioxidantov, vitamínov C, B, kyseliny listovej a pantoténovej, minerálnych látok ako draslík, meď a horčík atď. Okrem toho papája obsahuje tráviaci enzým, papaín. Physalis alebo machovku peruánsku môžeme občas vidieť ako výzdobu. Je však viac než len dekorácia, tradične sa používa v prírodnej medicíne a ako chutná dekorácia. Jej plody obsahujú vitamín C, B, provitamín A, rutín, draslík, fosfor, vápnik, majú nízky glykemický index a sú vhodné pre diabetikov. Majú silné antioxidačné účinky a ochraňujú bunky pred degeneráciou a zvyšujú imunitu. Pochádzajú tiež z Ameriky. Pitahaya, čiže dračie ovocie, bola objavená v oblastiach Južnej Ameriky a v Ázii, kam boli tieto rastliny dovezené. Plody pitahaye sú bohaté na vitamín C, obsahujú tiež betakarotén, vápnik a železo. Nájdeme v nich dostatok vody a mnoho vlákniny.

Fairtrade je obchod založený na partnerstve a spravodlivosti. Jeho zmyslom je poskytnúť pestovateľom možnosť uživiť sa vlastnou prácou za dôstojných podmienok. Prináša im férové výkupné ceny za ich úrodu, istotu dlhodobých zmlúv, prístup k vzdelaniu a vďaka fairtradovému príplatku aj možnosť investovať tak do inovácií v pestovaní, ako aj do rozvoja komunít, kde žijú – do budovania ciest, škôl alebo zdrojov pitnej vody. Štandardy Fairtrade tiež zakazujú detskú a otrockú prácu. 

Fairtradové produkty sa spoznajú ľahko vďaka známke FAIRTRADE. Na Slovensku sa dajú s touto známkou kúpiť najčastejšie káva, kakao, čaj, banány, cukor alebo najnovšie aj kvetiny. Fairtradoví farmári však pestujú aj ovocie, korenie, bavlnu a veľa ďalších plodín. Doposiaľ najrozšírenejším fairtradovým ovocím na Slovensku sú banány, ktoré sú v stálom sortimente obchodov Kaufland a Yeme od roku 2020. Fairtradové banány sa na pultoch slovenských e-shopov objavovali aj predtým náhodne, napríklad v predajniach Countrylife. Spracované fairtradové banány nájdete aj v čokoládových banánikoch od Mannera alebo v zmrzline Ben & Jerry’s spoločnosti Unilever.

150 113 Na Slovensku sa rozširuje ponuka fairtradového ovocia: k banánom pribudla papája, physalis a dračie ovocie 2022-03-25