Kvetiny: Pre niektoré ženy dar, pre iné príležitosť

Kvetiny si svojou krásou, vôňou aj určitou symbolikou vydobyli pozíciu azda najrozšírenejšieho darčeka pre ženy a dievčatá. Málokedy sa bez nich zaobíde oslava jubilea alebo iné významné životné udalosti, pri vstupe do manželstva sú jednoducho nenahraditeľné. Ešte dôležitejšie než pre tie ženy, ktoré sú kvetinami obdarovávané, však môžu byť pre tie, ktoré ich pestujú. 

Napriek tomu, že napríklad ženy vo východnej Afrike spravidla kytice nedostávajú, môžu im rezané kvety úplne zmeniť život. Východoafrické krajiny, najmä Keňa a Etiópia, patria priamo k pestovateľským veľmociam – pochádza odtiaľ významná časť rezaných ruží, ktoré sa dovážajú do Európy. A ak sú pestované na kvetinových farmách s certifikáciou Fairtrade, môžu urobiť radosť aj ženám, ktoré napríklad nikdy žiadnu kyticu nedostali – svojim pestovateľkám.

„Pracujem na kenskej fairtradovej farme Valentine Growers už 15 rokov. Vďaka tomu som mohla dopriať svojim deťom vzdelanie: získali štipendiá od strednej školy až po univerzitu. Ja sama som vyštudovala odbornú školu a mám teraz výučný list na výrobu občerstvenia, takže si aj niečo privyrobím. Dostala som tiež pôžičku na nádrž na vodu a na plynový varič. Žije sa nám skrátka omnoho lepšie a plánujem dokonca kúpiť v budúcnosti pre našu rodinu pozemok,“ potvrdzuje napríklad Jacinta Wanjira Muiga. Jej skúsenosti potvrdzuje aj príbeh Agnes Chebii z kvetinovej farmy Karen Roses. Keď pred dvadsiatimi rokmi nastúpila, na vedúcej pozícii nebola žiadna žena. Agnes mohla vďaka fairtradovému príplatku pokračovať vo vzdelaní a dnes vedie tím tridsiatich ľudí. Okrem toho je aj predsedníčkou Výboru pre rovnosť mužov a žien, ktorý zaisťuje, že sa pracovníčky na farme neboja ozvať, čo sa týka problémov diskriminácie či sexuálneho obťažovania. Fairtrade tak umožňuje ženám, aby sa postavili za svoje práva. 

„Ženy z našej komunity pochopili, že zvládnu to isté čo muži. Pozrite sa na mňa: bola som len pestovateľka kvetín. Dnes mám vzdelanie a pracujem na vedúcej pozícii,“ potvrdzuje Agnes Chebii z kvetinovej farmy Karen Roses v Keni. 

Ženy tvoria zhruba polovicu pracovnej sily na kvetinových farmách a zlepšovanie ich postavenia patrí medzi hlavné ciele systému Fairtrade. Veľa vecí sa už podarilo zlepšiť – ženy napríklad zostávajú na fairtradových farmách zamestnané dlhšie než predtým a žijú teda v menšej neistote. Fairtrade organizuje na fairtradových farmách aj kurzy zvyšujúce povedomie o právach žien a podobách obťažovania.

Zlepšenie je vidieť aj v Latinskej Amerike, ktorá popri východnej Afrike patrí k významným vývozcom kvetín. Minuloročná štúdia o situácii na ekvádorských kvetinových farmách zistila, že Fairtrade zlepšuje podmienky a práva žien na pracovisku aj mimo neho: podporuje väčšiu prosperitu, stabilné zamestnanie na plný úväzok, rovnaké mzdy, benefity a pracovné podmienky a tiež materskú dovolenku a starostlivosť o deti, teda službu, ktorá je vo vidieckych oblastiach Južnej Ameriky veľmi vzácna.

Tá istá ruža tak môže byť nielen darčekom, ktorý poteší, ale aj príležitosťou pre niekoho na druhom konci sveta, aby jeho – či jej – život bol o niečo „ružovejší“. Kvetiny z fairtradových fariem, ktoré toto kúzlo dokážu, je možné kúpiť už aj u nás – v ponuke ich máva napríklad Kaufland. Jednou kyticou fairtradových ruží k MDŽ tak môžete urobiť radosť viac než len jednej žene.

Myšlienku Fairtrade podporil v minuloročnej kampani aj herec Juraj Kemka.

150 91 Kvetiny: Pre niektoré ženy dar, pre iné príležitosť 2022-02-22