Kolumbijský pestovateľ fairtradovej kávy prichádza na Slovensko

Ako sa pestuje káva, každodenný život aj globálne problémy, s ktorými musí bojovať bez toho, aby na ich vznik mal nejaký vplyv, priblíži pestovateľ kávy a cukrovej trstiny Bladimir Pacheco Quinto z kmeňa Arhuakov najprv pri okrúhlom stole v Bratislave a následne precestuje krajinu so zastávkami v Trenčíne a Dubnici nad Váhom.

Káva patrí medzi najobľúbenejšie nápoje dnešnej doby. Viac než polovica Slovákov pije denne dve až tri šálky kávy. Najviac kávy sa vypestuje v Brazílii, Vietname a Kolumbii. Ľudia stojaci za našou šálkou kávy bojujú predovšetkým s nízkymi výkupnými cenami, rastúcimi nákladmi na jej pestovanie a neistotou dobrého zberu. Tu ešte zosilňujú dopady klimatickej zmeny. „Vďaka príbehu pestovateľa z Kolumbie môžeme nahliadnuť do života, s ktorým sa bežne nestretneme, ale väčšina z nás sa s kávou nepriamo spája každé ráno. Naša šálka kávy môže mať rôzne dopady na životy pestovateľov. Tí počas dlhých desaťročí čelia cenovej kríze a v posledných rokoch aj zosilňujúcim dopadom klimatickej zmeny,“ vysvetľuje Stanislav Komínek, ktorý akciu spolukoordinuje.

Významnou pomocou pre pestovateľov je zapojenie sa do družstevného systému Fairtrade, čo zvolil aj Bladimir Pacheco. Východisko z ťažkej situácie s pestovaním kávy nakoniec aj s pomocou družstva našiel v rozšírenom zameraní: „Pred približne siedmimi až ôsmimi rokmi som vstúpil do kávového družstva ASOSEYNEKUN. V rámci družstva sme hľadali nejakú víziu, alternatívny produkt, a objavili sme cukrovú trstinu. A pretože sa tu združujú naše vlastné rodiny, hľadali sme tiež spôsob, ako zlepšiť životné prostredie, systém života aj ekonómiu. Chceme, aby naše deti mohli šťastne rásť a študovať,“ zveril sa Bladimir vo februári v Kolumbii kolegom pri dokumentačnej ceste.

Slovenské stretnutia sa uskutočnia:

10. 11. okrúhly stôl v Bratislave

11. 11. v Trenčíne v klube Lúč v Zlatej Fatime na Mierovom námestí a na Gymnáziu v Dubnici nad Váhom – besedy sú kapacitne naplnené

Tím Fairtrade Česko a Slovensko

Viac ku káve nájdetetu.

Reportáž z februárovej dokumentačnej cesty za pestovateľmi kávy si môžete prečítať tu.

Z cesty vznikla výstava fotografií Kávová kríza, ktorá je čiastočne online na pozretie tu

150 65 Kolumbijský pestovateľ fairtradovej kávy prichádza na Slovensko 2022-11-07