Juraj a Adriana Kemkovci a Zuzana Kronerová pozývajú v nových klipoch na Férové ​​raňajky

“Chcem byť súčasťou globálneho sveta, v ktorom žijeme dobre, my všetci, na celej Zemi,” vysvetľuje herec Juraj Kemka a hovorí o prínosoch certifikácie Fairtrade. V novom klipe pozýva na piknikovú akciu na podporu pestovateľov, ktorá sa koná na Svetový deň spravodlivého obchodu v sobotu 8. mája 2021.

https://www.youtube-nocookie.com/watch?v=9E9_slROFgk

Na videu sa podieľali nezištne manželia Juraj a Adriana Kemkovci a Zuzana Kronerová. Na natáčaní klipu sa spolu stretli v bratislavskom Sade Janka Kráľa.

Vy sa môžete zapojiť tiež, zaregistrujte si blízku vyhliadku, čistinku v lese, posed alebo napríklad peknú lúku pri rieke, a vyjadrite tak svoj záujem o pestovateľov a pestovateľky vo svete počas Svetového dňa spravodlivého obchodu.

Pestovatelia teraz čelia nielen klimatickým zmenám a nízkym výkupným cenám, ale navyše aj pandémii COVID-19. Pestovatelia zapojení do systému Fairtrade zvládajú situáciu lepšie, dostávajú za svoju kávu, kakao alebo banány spravodlivo zaplatené, pestujú šetrne k životnému prostrediu a deti môžu posielať do školy. Spoločne a demokraticky v družstvách rozhodujú o Fairtradovom príplatku, stavajú z toho školy, studne a zlepšujú efektivitu pestovania. V roku 2017 predstavoval Fairtradovy príplatok priemerne 118 000 € na zapojené družstvo.

Svetový deň spravodlivého obchodu sa vo svete slávi rôznymi spôsobmi, v Českej republike od roku 2011 – Férovými raňajkami (www.ferovasnidane.cz). Na Slovensku organizovalo Fairtrade česko a Slovensko Férové raňajky prvý krát v roku 2020. Férové raňajky bežne mávajú podobu komunitného pikniku, ktorý organizujú dobrovoľníci a dobrovoľníčky, v Českej republike sa na takmer 200 miestach a schádza vyše 8000 ľudí. Tento rok kvôli COVID-19 nebudeme raňajkovať komunitne, ale v úzkom kruhu na výlete v prírode. Viac na www.feroveranajky.sk

V českej verzii klipu pozýva spisovateľ a cestovateľ Ladislav Zibura, účinkujú aj inovátor vzdelávania Bohumil Kartous, herečka Angelika Sbouli a naša kolegyňa Eliška Kratochvílová. Hudbu v slovenskom klipe zložil náš kolega Lukáš Bulko s využitím husľových častí od Jána Kružliak mladšieho.

150 65 Juraj a Adriana Kemkovci a Zuzana Kronerová pozývajú v nových klipoch na Férové ​​raňajky 2021-04-28