Férové ráno 2022: Staňte sa fairtradovými hrdinami na jeden deň a zorganizujte spoločnú akciu na podporu pestovateľov

Zmenila by sa pre vás chuť čokolády, ak by ste vedeli, že na pestovani jej kakaa pracovali deti? Žiaľbohu aj teraz, v 21. storočí, napriek veľkému úsiliu vlád a medzinárodných organizácií pracuje v západnej Afrike v otrockých podmienkach na kakaových plantážach 2,1 milióna detí. Preto vás pozývame, zapojte sa 14. mája na Svetový deň spravodlivého obchodu k Férovému ránu, celorepublikovej komunitnej akcii, ktorú organizujú aktívni ľudia súčasne v rôznych miestach Slovenska. Stretnite sa s priateľmi, zašportujte si na podporu pestovateľov vo svete a posilnite sa fairtradovými dobrotami, ktoré boli produkované za spravodlivých podmienok. Zaregistrujte vaše miesto na www.feroverano.sk.

World Fair Trade Organization vyhlásila druhú májovú sobotu za Svetový deň spravodlivého obchodu (World Fair Trade Day). V tento deň oslavujeme spravodlivý obchod, ktorý stavia ľudí a planétu na prvé miesto. Tohtoročný ročník je na Slovensku zameraný na podmienky pestovania kakaa v západnej Afrike a upozorňuje na problematiku detskej práce. Väčšina dnes vyrobenej čokolády stále začína detskou prácou. Ľudia v Ghane a Pobreží Slonoviny vypestujú 60 percent všetkého kakaa vo svete, napriek tomu žijú v chudobe a na pestovanie musia využívať tú najlacnejšiu pracovnú silu – deti. Túto situáciu pestovatelia zvládajú lepšie vďaka zapojeniu do systému Fairtrade. Tu za svoje kakao dostávajú lepšie zaplatené, pestujú šetrne k životnému prostrediu a deti môžu posielať do školy. 

Ukážte i vy svoj záujem o pestovateľov. Je to jednoduché. Vyberte miesto a športovú aktivitu, zaregistrujte sa, pozvite ľudí z okolia. Na stretnutie si so sebou vezmite fairtradové dobroty a na mieste si zašportujte. Vyberať môžete napríklad medzi aktivitami ako spoločný beh, cvičenie jogy, viacboj v parku, plávanie v prírode alebo výlet do okolia. Pokiaľ si chcete vybrať inú aktivitu, napríklad aj fyzicky nenáročnú aktivitu, ako petang, alebo šach, zvoľte takú, ktorá bude určená pre širokú verejnosť a zadarmo. Svojou organizáciou totiž chcete vyzvať ľudí z okolia, aby sa pridali a spoločne s vami vyjadrili svojou účasťou to, že chcete svet, kde pestovatelia za svoje kakao dostávajú spravodlivo zaplatené, svet bez detskej práce a výrubu dažďových pralesov. 

Viac informácií nájdete na www.feroverano.sk 

Vďaka za vašu registráciu a záujem tým Fairtrade Česko a Slovensko

150 100 Férové ráno 2022: Staňte sa fairtradovými hrdinami na jeden deň a zorganizujte spoločnú akciu na podporu pestovateľov 2022-04-06