Fairtradové banány „oslavujú“ 25 rokov na trhu. Tu je 5 dôvodov, prečo im fandíme.

Banány sú jednoznačne najobľúbenejším fairtradovým ovocím. Terajší rok oslavujeme 25 rokov od ich uvedenia na trh. Prvé fairtradové banány sa začali predávať na pultoch holandských supermarketov v novembri roku 1996 a dovážal ich fairtradový priekopník, spoločnosť Agrofair. Boli vypestované na farme Volta River Estates v Ghane, ktorá je dodnes držiteľom fairtradovej certifikácie. Počet pestovateľských organizácií fairtradových banánov rástol a teraz ich má fairtradovú certifikáciu už 240 v 16 rôznych krajinách. Spolu na fairtradových banánových plantážach pracuje takmer 35 000 ľudí. 

A tu je päť dôvodov, prečo fandíme fairtradovým banánom: 

1. Banány sú chrbticou ekonomiky mnohých krajín

Obchodovanie s banánmi je v mnohých krajinách základným stavebným kameňom ekonomiky: hodnota celosvetového exportu banánov je 7 miliárd amerických dolárov. Podľa odborníkov sú banány (a plantainy, teda zeleninové banány) kľúčovou plodinou pre vyše 450 miliónov ľudí v krajinách globálneho Juhu.

2. Fairtradové banány pomáhajú financovať komunitné projekty, ktoré menia životy ľudí k lepšiemu

Fairtrade je jediná etická certifikácia, ktorá zaručuje pevný príplatok k zmluvnej cene. Túto peňažnú sumu, vyplácanú navyše za každý predaný banán, investujú pestovatelia do projektov podľa svojej vlastnej voľby. Počas obdobia existencie príplatku mali také projekty mnoho podôb: od nízkoúrokových pôžičiek cez dotovanú zdravotnú starostlivosť a školné až po hotovostné výplaty. Napríklad vlani prispelo 16 spoločností pestujúcich banány na zriadenie urgentného diagnostického centra vykonávajúceho testy na Covid-19. V roku 2020 získali pestovatelia banánov na tomto fairtradovom príplatku takmer 36 miliónov eur. 

Fotografia: „Fairtrade mi umožňuje predávať všetko ovocie za férovú cenu po celý rok. Moja farma má vďaka projektu vylepšené zavlažovanie a systém brániaci erózii pôdy,” hovorí Román Vargas, pestovateľ banánov z Dominikánskej republiky. „Fairtradový príspevok sme využili na zlepšenie produktivity, na školenia a máme vďaka nemu aj zdravotné poistenie.“

3. Fairtradové banány predstavujú väčšiu stabilitu

Fairtradové banány majú minimálnu stanovenú cenu, pod ktorú zmluvná cena neklesne, ktorá pestovateľom na trhu ovládanom nízkymi cenami umožňuje väčšiu stabilitu a dlhodobejšie plánovanie. A pokiaľ sa ceny na trhu zvýšia, môžu, samozrejme, aj fairtradoví pestovatelia získať lepšie ceny.

4. Fairtradové banány znamenajú lepšie platy pre pestovateľov

Fairtradové banány pochádzajú od drobných pestovateľov aj z plantáží so zamestnancami. Títo pracovníci majú prospech už z lepších pracovných podmienok a projektov financovaných z fairtradového príplatku, ale my chceme ísť ešte ďalej a zaistiť dôstojné príjmy pre všetkých pracovníkov na plantážach s certifikáciou Fairtrade. Preto sme pre banánové plantáže s fairtradovou certifikáciou predstavili základný dôstojný príjem, ktorý sa vypláca od 1. júna 2021 a novo od 1.1. 2022 sa zvýši priemerne o 8 percent. Prečítať viac   

5. Banány skvelo chutia a prospievajú zdraviu

Banány sú plné draslíka, ktorý pomáha regulovať funkciu srdca a krvný tlak. Potraviny bohaté na draslík pomáhajú znižovať krvný tlak a chránia pred srdcovými chorobami a mozgovou príhodou. 

Nesmieme zabudnúť ani na všetky tie lahodné dobroty, ktoré sa dajú z banánov pripraviť doma v kuchyni – ako napríklad lahodný banánový koláč podľa receptu od kolegov zo Spojeného kráľovstva

A odkiaľ banány pochádzajú?

Pôvodne pochádzali banány z Ázie, ale dnes sa pestujú na celom svete. Väčšina banánov predávaných v Európe pochádza z Latinskej Ameriky, ale celosvetovo najviac banánov produkuje India. 90 % všetkých fairtradových banánov pochádza z Latinskej Ameriky a Karibiku. 

Ako veľmi sú obľúbené banány v SR a kde možno v SR dostať fairtradové banány? 

Po jablkách sú banány naším najobľúbenejším ovocím. Každý z nás skonzumuje v priemere niečo okolo 10,7 kilogramu banánov ročne. Pokiaľ budeme mať šťastie a kúpime ich v akcii, postačí nám na zaplatenie takej ročnej spotreby 12 – 14 eur. Mnohým spotrebiteľom však začína vŕtať hlavou, ako je možné, že exotické ovocie dovážané cez polovicu sveta, najčastejšie z Kolumbie, Kostariky alebo Ekvádoru, je lacnejšie ako v Európe pestované jablká alebo čerešne. Medzi spotrebiteľmi tak rastie počet tých, ktorí si kladú otázky o udržateľnosti pestovania banánov a obchodovania s nimi. Jednou z odpovedí na také otázky sú nezávislé certifikácie. 

Na slovenskom trhu sú už dlhší čas dostupné bio banány. Fairtradové banány sa na pultoch slovenských e-shopoch objavovali aj skôr náhodne, napríklad v predajniach Countrylife. V roku 2020 k nim pribudli aj banány s certifikáciou Fairtrade v trvalom sortimente obchodného reťazca Kaufland a Yeme. Spracované fairtradové banány nájdete aj v čokoládových banánikoch od Mannera alebo v zmrzline Ben & Jerry’s spoločnosti Unilever. 

Banány sú dobré pre vás a dobré aj pre pestovateľov. Viac o podmienkach pri pestovaní obľúbeného žltého ovocia zistíte napríklad tu.

Zdroje tohto článku: 

150 90 Fairtradové banány „oslavujú“ 25 rokov na trhu. Tu je 5 dôvodov, prečo im fandíme. 2021-11-16