Fairtrade zlepšuje práva a podmienky žien na kvetinových farmách

Nedávno zverejnená štúdia zistila, že Fairtrade na ekvádorských kvetinových farmách podporuje podmienky a práva žien na pracovisku aj mimo neho. Prieskum naznačuje, že Fairtrade podporuje väčšia prosperitu, stabilné zamestnanie na plný úväzok, rovnaké mzdy, benefity a pracovné podmienky a tiež materskú dovolenku a služby starostlivosti o deti, ktoré sú vo vidieckych oblastiach Južnej Ameriky veľmi vzácne.

Dr. Laura Raynoldsová, riaditeľka Centra pre spravodlivý a alternatívny obchod na Coloradskej štátnej univerzite, uvádza, že z troch hlavných štandardov používaných v ekvádorskom kvetinovom odvetví, ktorými sú Fairtrade, Fair Trade USA a Rainforest Alliance/UTZ, má Fairtrade „najvýznamnejší vplyv na genderové štandardy“. Profesorka Raynoldsová však upozorňuje, že v tejto problematike neexistuje rýchla náprava. „Fairtrade pomáha presadzovať genderové práva a upevňovanie pozície žien, ale pre ženské pracovníčky v Ekvádore ide o veľmi komplexný proces.“ 

Štúdia sa zameriava na štyri z desiatich ekvádorských fariem s certifikáciou. Tie dohromady zamestnávajú okolo 2 300 ľudí a o trochu viac ako polovicu z nich tvoria ženy. Prieskum náhodnej vzorky pracovníkov naznačuje, že Fairtrade podporuje väčšia prosperitu, stabilné zamestnanie na plný úväzok, rovnaké mzdy, benefity a pracovné podmienky a tiež materskú dovolenku a služby starostlivosti o deti, ktoré sú vo vidieckych oblastiach Ekvádoru veľmi vzácne. V porovnaní s ostatnými štandardmi „sa organizácia Fairtrade v priebehu rokov začala viac zameriavať na špecifické formy znevýhodnenia žien a ich potrebu upevnenia pozície, prijala jasnejší dôraz na genderovú problematiku a prijala jasnejší genderový prístup vo svojich interných aktivitách“. 

Kľúčové zistenia

Rozhodovanie a znalosti:

Vzhľadom na nedostatok iných pracovných príležitostí ponúkajú fairtradové kvetinové plantáže ženám z vidieckych oblastí pomoc, pretože im poskytujú základný príjem a umožňujú ich rodinám neuviaznuť v chudobe. Ženské pracovníčky majú nad peniazmi väčšiu kontrolu – tretina z nich sa spoločne podieľa na správe financií domácnosti a 38 % za ňu samo zodpovedá, i keď mnohé ženy stále nemôžu bez povolenia manžela hľadať prácu a niektoré ženy ich muži ani nenechajú pracovať. Účastníčky štúdie si vybavujú, ako v generácii ich rodičov „pracovali iba muži… ženy si nemohli nájsť prácu, ani keď ich deti hladovali“, no teraz je pre slobodné aj vydaté ženy bežné, že pracujú v kvetinovom odvetví a prispievajú predovšetkým na vzdelanie svojich detí.

Organizácia Fairtrade zvyšuje povedomie žien o ich zákonných a pracovných právach, spravodlivom zaobchádzaní, firemných benefitoch a politikách, boji proti sexuálnemu obťažovaniu a ďalších formách násilia a pomáha im vymáhať tieto práva na pracovisku aj mimo neho, čím zvyšuje ich nezávislosť. Štandardy Fairtrade zakazujú akékoľvek správanie, ktoré je sexuálne zastrašujúce, zneužívajúce alebo vykorisťujúce. Pretože je u žien stále väčšia pravdepodobnosť, že budú výrazne menej vzdelané než muži, podporuje hnutie fair trade vzdelávanie dievčat prostredníctvom financovania škôl a školení z fairtradového príplatku. Jedna z pracovníčok v strednom veku objasňuje, aké dôležité je vzdelanie pre to, aby sa niečo zmenilo. Odkazuje pri tom na vlastnú skúsenosť s nedávnym dokončením strednej školy: „Všetko sa zmenilo, rozumiem veciam. To mi dodalo schopnosti a slobodu. Mám viac príležitostí.“ Iná žena vysvetľuje: „Školenia nám pomáhajú dozvedieť sa niečo o svojich právach, porozumieť veciam a získať názor.“

V niektorých prípadoch však zostáva na plné posilnenie pozície žien a získanie dôstojnosti prejsť ešte dlhú cestu. Objavujú sa tiež hlásenia, podľa ktorých ženy nemôžu pôsobiť v pracovných výboroch kvôli manželským a domácim povinnostiam alebo jednoducho preto, že si to ich manžel nepraje. Stále dochádza k sexuálnemu obťažovaniu a domácemu násiliu a mnohé ženy konkrétne prípady nie sú ochotné hlásiť alebo o nich hovoriť, pretože na boj proti zlému zaobchádzaniu rezignovali alebo sa obávajú pomsty. Organizácia Fairtrade International sa týmto konkrétnym zisteniam venuje v súvislosti so svojou politikou ochrany a s postupmi vzťahujúcimi sa na deti a ohrozené dospelé osoby.

Benefity z fairtradového príplatku:

Na rozdiel od mnohých iných kvetinových plantáží ponúkajú fairtradové kvetinové plantáže materskú dovolenku, umožňujú ženám pracovať aj vtedy, keď už majú deti, a poskytujú starostlivosť o deti a predškolské zariadenia, bez ktorých by mali ženy so zamestnaním problém.

Okrem toho zakazuje Fairtrade tehotenské testy pri najímaní pracovníčok a rozväzovanie pracovného pomeru s tehotnými pracovníčkami, čo sú v ekvádorskom kvetinovom odvetví bežné postupy. Tehotné a dojčiace ženy tiež nesmú používať nebezpečné chemikálie, dezinfikovať skleníky a podieľať sa na rizikových pracovných úlohách.

Ženy sú proporcionálne zastúpené v komisiách pre fairtradový príplatok, ktoré rozhodujú o využití tohto príplatku. Pozícia v komisii zvyšuje ich znalosti a sebavedomie, vodcovské schopnosti a zručnosti v oblasti účtovníctva a projektového manažmentu. Ženské respondentky so následným vzdelaním hovoria sebavedomo. „Členstvo v komisii pre fairtradový príplatok mi veľa prinieslo. Najprv som sa toho veľmi bála, ale veľa som sa toho naučila. Teraz dokážem sama plánovať projekty a dohliadať na ne, dokonca aj na ich rozpočet.“ Táto žena však zmieňuje aj manželské problémy, ktoré jej členstvo v komisii spôsobilo, a zdôrazňuje tak cenu, ktorú môžu ženy zaplatiť, keď vyhľadávajú nové príležitosti.

Veľká väčšina žien uvádza, že ony aj ich rodiny mali z projektov financovaných z príplatku prospech: 96 % sa dostalo k vzdelávacím programom, 89 % využilo zdravotnícke služby, 69 % využilo dentálne služby a 60 % si vzalo pôžičku s nízkym úročením. Ženské pracovníčky a ich deti majú vyššiu pravdepodobnosť, že sa dostanú do vzdelávacích programov, a na dvoch fairtradových plantážach znižujú práčovne financované z príplatku množstvo práce, ktoré musia ženy zvládnuť počas víkendov.

Mzdy a pracovné podmienky:

Pracovníci na kvetinových farmách dostávajú rovnaké mzdy, a i keď ženy mávajú nižšie platy, nevyplýva z reportu žiadny vzťah medzi pohlavím a mzdou. Účastníci výskumu uviedli, že ich zárobky im umožňujú kupovať si zdravšie jedlo, investovať do vzdelávania detí, kúpiť si nábytok alebo renovovať bývanie. Väčšina domácností sa však stále spolieha na ďalší príjem z farmárčenia alebo drobného vlastného podnikania.

Štandardy Fairtrade sú v oblasti zneužívania pracovnej sily, ktoré je v kvetinovom odvetví bežné, prísnejšie než ekvádorské zákony. Pracovníci majú písomné zmluvy, mzdy vyplácané v presne stanovenom dátume a právne nároky. Na rozdiel od mnohých necertifikovaných plantáží musí byť práca nadčas dobrovoľná a za 50 % príplatok. 78 % účastníčok prieskumu uviedlo, že so súčasnou prácou na plantáži s certifikáciou Fairtrade sú spokojnejšie než vo svojom predchádzajúcom zamestnaní. „Pracovala som na iných kvetinových farmách a nedá sa to vôbec porovnávať… Na poslednej farme sme museli zostávať do neskorých hodín, aby sme prácu dokončili, a nedostávali sme príplatok za nadčasy. Moja sestra pracuje na inej farme a platia jej s omeškaním, chcela by pracovať tu.“

Covid-19 spôsobuje ekvádorským kvetinovým farmám krušné časy

Tento výskum bol uskutočnený pred vypuknutím pandémie ochorenia COVID-19, ktorá má na ekvádorské kvetinové odvetvie devastujúci dopad. Takmer 30 000 ľudí prišlo o prácu a pandémia ohrozuje pokrok, ktorý sa dosiahol na fairtradových kvetinových farmách. Teraz ešte viac než predtým nabádame, aby si ľudia kupovali fairtradové kvetiny a naďalej podporovali prácu, ktorá umožňuje posilňovanie pozície žien v kvetinovom odvetví.

(originál tu)

150 47 Fairtrade zlepšuje práva a podmienky žien na kvetinových farmách 2021-03-17