Dokument V tieni kakaovníka z dielne Fairtrade Česko a Slovensko už túto sobotu na Dvojke

Verejnoprávna rtvs: 2 odvysiela túto sobotu 14. novembra o 15:20 premiéru medzinárodne oceneného dokumentu V tieni kakaovníka. Zároveň ho diváci budú môcť sledovať online na sociálnych sieťach cez live stream.

Dokument natočili Stanislav Komínek z Fairtrade Česko a Slovensko a Lukáš Matěna v západoafrickom Pobreží slonoviny (Côte d‘Ivoire) v decembri 2018. Počas reportážnej cesty dokumentovali podmienky pestovania kakaa. Zhovárali sa s robotníkmi na plantážach, pestovateľmi, ľuďmi z družstiev aj expertmi z Medzinárodnej organizácie práce. Z vyše 80 rozhovorov potom Stanislav Komínek zostavil na jar 2020 dokument, ktorý upozorňuje na všetky zásadné okolnosti pestovania kakaa v západnej Afrike: nízke výkupné ceny, chudobu pestovateľov, detskú prácu, obchod s ľuďmi aj výrub dažďových pralesov. 

Film bol ocenený na 36. Medzinárodnom filmovom festivale AGROFILM, získal cenu Osiris FAO, ktorú udeľuje Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo pri OSN za najlepšie spracovanie medzinárodnej témy. V slovenskom znení účinkujú: Zuzana Kronerová, Tamara Stohlová a Martin Simon.

Autor Stanislav Komínek zdôrazňuje : „Pestovatelia nám počas cesty vraveli, že oni sami nemôžu zvýšiť tlak na firmy a vládu, aby im zaistili lepšie výkupné ceny, že nemôžu ani zvýšiť informovanosť, za akých podmienok sú nútení pracovať. Ja verím, že sa nám týmto dokumentom podarí prispieť k zvýšeniu informovanosti, ale aj k tomu, aby sa v budúcnosti ľudia v Côte d‘Ivoire mohli dôstojne uživiť pestovaním kakaa.“

Určite si ho pozrite, stojí zato. Kto nestihne sobotnú premiéru, pre toho bude po odvysielaní dostupný na Dvojke vo forme online odkazu.    

Viac o dokumente:

Z cesty tiež vznikla autorská výstava Cena kakaa vo forme 14 plagátov. Ak by ste mali záujem ju zorganizovať, radi vám ju poskytneme. Kontaktujte nás na lukas.bulko@fairtrade-slovensko.sk.

150 84 Dokument V tieni kakaovníka z dielne Fairtrade Česko a Slovensko už túto sobotu na Dvojke 2021-03-08