Ceny kakaa v Pobreží Slonoviny klesajú, Fairtrade vyzýva EÚ aby v pripravovanej regulácii pre odvetvie kakaa uznalo právo na dôstojný príjem

Organizácia Fairtrade vyzvala Európsku komisiu a európske vlády, aby sa v pripravovanej regulácii o hĺbkovej previerke ľudských práv pre sektor kakaa a čokolády v EÚ zaviazali k uznaniu dôstojného príjmu pre pestovateľov. Výzva prichádza v čase, keď vláda Pobrežia Slonoviny oznámila, že sa na nasledujúcich šesť mesiacov zníži cena kakaa vykupovaného od spoločností pestovateľov o 25 %. Čo sa týka kakaových družstiev s certifikáciou Fairtrade, budú im za predaný tovar v tomto období vyplácané minimálne fairtradové ceny, pretože vládou stanovená cena klesla pod ich úroveň. 

Pokles cien prišiel potom, čo vlády Pobrežia Slonoviny a Ghany, ktoré produkujú dve tretiny svetovej produkcie kakaa, zaviedli s platnosťou od 1. októbra 2020 vyrovnanie dôstojného príjmu (LID – “Living Income Differential”) vo výške príplatku 400 USD za tonu kakaa. Cieľom LID je urobiť krok smerom k dôstojnému príjmu pre pestovateľov kakaa a uznať, že nízke globálne ceny kakaa spôsobujú chudobu farmárov.

Z obdobia od októbra 2020 do marca 2021 sa v krajine nahromadili zásoby nepredaného kakaa, prisudzuje sa to zníženému dopytu spôsobenému pandémiou COVIDU-19, pričom niektoré správy uvádzajú, že niektorí nákupcovia reagovali na LID dopytovaním lacnejšieho kakaa z iných zdrojov.

Podľa Fairtrade International by záväzok k dôstojnému príjmu zo strany európskych krajín doplnil snahy vlády Pobrežia Slonoviny stabilizovať ceny kakaa vyplácané farmárom.

„Nie je jasné, do akej miery je pokles cien spôsobený pandémiou a do akej miery snahou nákupcov vyhnúť sa LID. Je však jasné, že stratu trpia farmári. Zatiaľ čo niektorí nákupcovia LID výslovne podporili, nie je jasné, či tak urobili všetci. LID predstavuje výraznú  intervenciu zo strany vlády Pobrežia Slonoviny, ktorá sa snaží stabilizovať a zlepšiť príjmy farmárov a ktorú my podporujeme od samého začiatku. Je nevyhnutné, aby pre všetkých platili rovnaké podmienky, a legislatíva o hĺbkovej previerke ľudských práv, ktorú práve pripravuje Európska únia a členské štáty, k tomu poskytuje príležitosť. Pokiaľ nebude možné uznať dôstojný príjem za jedno z ľudských práv, ako je možné udržateľným spôsobom dodržiavať ďalšie ľudské práva rodín pestovateľov kakaa?“ hovorí Jon Walker, hlavný poradca pre kakao v organizácii Fairtrade International.

Minimálna cena Fairtrade teraz funguje ako záchranná sieť

Minimálna výkupná cena kakaa v prístavoch (FOB) má v prípade Fairtrade kakaa výšku 2 400 USD za tonu a je teraz o 13 % vyššia než vládna cena plus LID, takže producentské organizácie predávajúce za podmienok Fairtrade dostanú navyše 318 USD za tonu. Okrem toho ešte dostávajú fairtradový príplatok vo výške 240 USD za tonu, ktorý môžu investovať do svojho podnikania a rozvoja komunít. Organizácia Fairtrade okrem toho stanovila dobrovoľné vyššie referenčné ceny pre dôstojný príjem za kakao na Pobreží Slonoviny a v Ghane, pretože s obchodnými spoločnosťami pracuje na zlepšení životov a zvýšení udržateľnosti v rámci ich dodávateľských reťazcov.

„Cena, ktorú farmári za kakao dostávajú, nie je jediným prvkom nutným na to, aby ich rodiny dosiahli na dôstojný príjem. Je však jedným zo základných prvkov. Či už Európska komisia bude riešiť dôstojný príjem priamo uznaním ceny, alebo nepriamo začlenením dôstojného príjmu do hĺbkovej previerky ľudských práv, je nutné túto otázku riešiť,“ hovorí Walker.

150 100 Ceny kakaa v Pobreží Slonoviny klesajú, Fairtrade vyzýva EÚ aby v pripravovanej regulácii pre odvetvie kakaa uznalo právo na dôstojný príjem 2021-05-05